Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka kokosowa jedna z lepszych jakie jadłam, wilgotna i bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady i likieru Malibu wprost bajeczna. Zbliżają się Święta, a to dobra okazja żeby wypróbować przepis, z pewnością Wam posmakuje. Przepis jest bardzo prosty, babka zawsze wychodzi wspaniała, pamiętajcie tylko o tym aby do pieczenia użyć dość dużej foremki na babkę lub dwóch małych, za pierwszym razem użyłam zbyt małej formy i część babki zeskrobywałam z dna piekarnika:)

Babka kokosowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 12
Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ( 250 ml ) szklanka wiórków kokosowych
  • 200 ml drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej ( 500 ml )
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
Dodatkowo na polewę z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki likieru Malibu
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania
Lukier
  • ½ soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około ¼ szklanki mleka
Instrukcje
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
  2. Formę z kominem ( dużą około 2, 5 litra ) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką
  3. Do miski miksera włożyć masło i cukier, ucierać kilka minut aż masa zrobi się puszysta i biała
  4. Następnie dodawać do masy po jednym jajku, ciągle mieszając
  5. Porcjami dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę
  6. Na końcu dolać mleko i wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia
  7. Przelać do przygotowanej formy, piec przez 50 - 60 minut ( do suchego patyczka ) opcja grzałek, góra - dół bez termoobiegu
  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika chwilę przestudzić, wyjąć z formy
  9. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić dodać śmietanę i likier, połączyć
  10. Polać babkę polewą i posypać wiórkami kokosowymi
  11. Jeśli wolicie polewę delikatnie kwaskową to proponuję, polewę lukrową, wystarczy wymieszać składniki ( cukier puder radzę przesiać przez sitko ) polać babkę i posypać wiórkami
  12. Smacznego!

Przepis podejrzałam tutaj :)

Babka kokosowa was last modified: Październik 14th, 2013 by Anna

Tags: , , , , , ,

2 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge