Czy może być coś lepszego niż świeża domowa chałka z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym? Do tego kubek gorącej czekolady to, jest to, co poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka to słodkie pieczywo, które można zjeść na śniadanie, kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale!
[feast_advanced_jump_to]🥘 Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 190 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 duże jajka
- 1 sztuka żółtko
- 5 łyżek masła stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 małe jajko + łyżka mleka
- cukier do posypania chałek
- 4 łyżki rodzynek
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mlekolekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
- Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
- Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
- Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
- Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
- Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
🥗 Z czym podać?
Chałkę możecie jeść, jak już wspomniałam z różnego rodzaju smarowidłami, ale nie tylko! Niebawem podam Wam przepis na to, jak zagospodarować chałkę, która zrobiła się już troszkę czerstwa. Będzie to prosty, pyszny deser, ale to w kolejnym wpisie. Obiecany przepis na wykorzystanie czerstwej chałki, jest już dostępny w przepisie na pudding chlebowy Znajdziecie tam wskazówki, jak przygotować pudding z pozornie nienadającej się już do zjedzenia chałki czy bułki.
🔄 Warianty
Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych przepisów na chałki to znajdziecie je poniżej.
📖 Przepis
Chałka drożdżowa
Ingredients
- 600 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 190 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 duże jajka
- 1 sztuka żółtko
- 5 łyżek masła stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 małe jajko + łyżka mleka
- cukier do posypania chałek
- 4 łyżki rodzynek
Instructions
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mleko lekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
- Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
- Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
- Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
- Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
- Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!