bułeczki

Bułeczki

Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem czy serem, dodatki wybierzcie sami. Bułki są dziecinnie łatwe, a ich przygotowanie, to przyjemność, ciasto jest elastyczne i pięknie się formuje, formując bułeczki możecie dłonie delikatnie posmarować oliwa, ciasto nie będzie się kleiło podczas formowania. Przed wstawieniem do piekarnika możecie pobawić się i fantazyjnie ponacinać wierzch bułeczek. Miłej zabawy i smacznego!

Bułeczki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 16
Składniki
  • 250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto Zagniecione ciasto wysmarować oliwą i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
  2. Następnie ciasto dzielimy na 16 części i formujemy z nich małe okrągłe bułeczki, układamy w odstępach na blaszce do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C
  4. Bułeczki nacinamy na środku (na krzyż) ostrymi nożyczkami, lub nożem. Posypać mąką przed wstawieniem do piekarnika
  5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się bułek
  6. Gotowe!

Tags: , ,

16 comments

  1. Capacitier
  2. Roman
  3. Justyna Siewiera
  4. Justyna Siewiera

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: