Chleb żytnio – pszenny

Nałogowo chleb piekę już od czterech lat i upiekłam ich już bardzo wiele – pszenne, żytnie, orkiszowe i różnego rodzaju mieszanki. W maszynie do pieczenia i w piekarniku. Polecam zdecydowanie wypiekanie chleba w piekarniku, jest zdecydowanie lepszy do tego zadania.

 

 

 

Zaczyn;

  • 360 mąki żytniej typ 720
  • 300 g wody
  • 40 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe na chleb;

  • 400 g wody
  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3 g
  • 1 łyżka soli

Wieczorem;

Wszystkie składniki na zaczyn krótko (1-2 minuty) mieszamy w misce, tak by się połączyły, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 – 16 godzin.

Następnego dnia;

Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia.

Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem…

Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chleb z foremek by się nie zaparzył i studzić na kratce.

Tags: , , ,

Leave a Reply