Ciastka bezglutenowe

Ciastka bezglutenowe

Bezglutenowe wypieki, to wielkie wyzwanie i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tym temacie, a efekt pracy poniżej:) Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka są bardzo dobre o smaku kokosowo – migdałowym z suszoną żurawiną, polecam zrobić podwójną porcję, bo bardzo szybko znikają szczególnie, kiedy w domu jest sporo łasuchów:)

 
Autor:
Typ dania: Desery
Składniki
  • 50 g mąki z amarantusa
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 80 g fruktozy
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 130 g mielonych migdałów
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać
  2. Ciasto będzie dość klejące dlatego proponuję po wymieszaniu włożyć je do lodówki na około 15 minut
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C
  4. Łyżką nabierać porcję ciasta, w dłoniach uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją, tak aby powstało płaskie ciasteczko, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec przez około 20 minut
  6. Koniecznie wystudzić na kratce, po ostygnięciu są najlepsze
  7. Smacznego!
  8. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Notatki
Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt wilgotne, dodajcie więcej mielonych migdałów. Ciastka po spłaszczeniu można dodatkowo obtoczyć we wiórkach kokosowych.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge