Ciasto drożdżowe - sypane

Ciasto drożdżowe – sypane

Ciasto drożdżowe – sypane, to wersja „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych. Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać do miski według kolejności, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, a po powrocie upiec, bez oczekiwania na kolejne wyrastanie. Drożdżówkę można przygotować z sezonowymi owocami i kruszonką lub jak ja dziś z rodzynkami namoczonymi w rumie i cynamonową kruszonką. Ciasto jest pyszne i puszyste, idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Znika błyskawicznie! Przepis nadesłała jedna z czytelniczek Sprawdzonej Kuchni, dziękuję Ci Madziu, wspaniały przepis! Polecam!

Ciasto drożdżowe - sypane
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 100 g świeżych drożdży ( po sprawdzeniu, zalecam 50 g )
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 250 ml ( ja użyłam słonecznikowego ) lub 200 g stopionego masła
  • 4 roztrzepane jajka
  • 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki )
  • 1 opakowania cukru waniliowego ( 16 g )
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 100 g rodzynek
  • rum, tyle aby zalać rodzynki ( opcjonalnie, można również namoczyć w wodzie )
Składniki na kruszonkę
  • ¼ masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
  1. Do dużej miski ( ciasto musi mieć miejsce na rośnięcia ) według kolejności podanej wyżej umieszczamy składniki
  2. Rozkruszone drożdże, cukier,cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta soli
  3. Nie mieszamy!
  4. Rodzynki wsypać do miseczki i zalać je rumem lub wodą
  5. Przykrywamy miskę folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny
  6. Po tym czasie ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką
  7. Dodajemy namoczone rodzynki ( osuszone ręcznikiem papierowym )
  8. Do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto, na wierzchu posypujemy kruszonką
  9. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C ( z termoobiegiem ) przez 20 minut następnie obniżyłam temperaturę do 160 st C ( już bez termoobiegu tylko górna i dolna grzałka )i dopiekłam jeszcze przez 15 minut
  10. Jeśli chodzi o temperaturę piekarnika, to każdy piekarnik piecze, inaczej i trzeba go wyczuć :) obserwujcie ciasto podczas pieczenia, niezawodnym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto w środku jest upieczone jest metoda tz. suchego patyczka ,czyli wbijamy patyczek drewniany w środek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na, nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone!
  11. Wystudzić
  12. Smacznego!
Notatki
Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny.... a następni posypać kruszonką, piec jak wyżej. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę
Jeśli użyjecie jednej formy ( tu wiele zależy od jej wielkości ) pewnie zajdzie potrzeba wydłużenia czasu pieczenia, może to być nawet 50 minut ( czas łączny )
Jak już mogliście przeczytać w komentarzach, spróbowałam zmniejszyć ilość drożdży w przepisie oryginalnym, który ma ich dość dużo. Zmniejszyłam ilość o połowę, a olej zastąpiłam stopionym masłem, ciasto pięknie urosło, smakuje wspaniale! Polecam również w odchudzonej wersji:)

Pin It

Tags: , , , , , , , ,

26 comments

  1. aga
  2. ewelina
  3. Justyna Siewiera
  4. Magda
  5. Ewa
  6. Aga
  7. Ula
  8. Mi.
  9. Monika
  10. jasinaa

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: