Ciasto drożdżowe – sypane

Ciasto drożdżowe - sypane

Ciasto drożdżowe – sypane, to szybka wersja „bezobsługowa”, idealne dla zapracowanych. Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać do miski według kolejności, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, a po powrocie upiec, bez oczekiwania na kolejne wyrastanie. Drożdżówkę można przygotować z sezonowymi owocami i kruszonką lub jak ja dziś z rodzynkami namoczonymi w rumie i cynamonową kruszonką. Ciasto jest pyszne i puszyste, idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Znika błyskawicznie! Przepis nadesłała jedna z czytelniczek Sprawdzonej Kuchni, dziękuję Ci Madziu, wspaniały przepis! Polecam!

Ciasto drożdżowe - sypane
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 100 g świeżych drożdży ( po sprawdzeniu, zalecam 50 g )
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 250 ml ( ja użyłam słonecznikowego ) lub 200 g stopionego masła
  • 4 roztrzepane jajka
  • 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki )
  • 1 opakowania cukru waniliowego ( 16 g )
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 100 g rodzynek
  • rum, tyle aby zalać rodzynki ( opcjonalnie, można również namoczyć w wodzie )
Składniki na kruszonkę
  • ¼ masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
  1. Do dużej miski ( ciasto musi mieć miejsce na rośnięcia ) według kolejności podanej wyżej umieszczamy składniki
  2. Rozkruszone drożdże, cukier,cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta soli
  3. Nie mieszamy!
  4. Rodzynki wsypać do miseczki i zalać je rumem lub wodą
  5. Przykrywamy miskę folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny
  6. Po tym czasie ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką
  7. Dodajemy namoczone rodzynki ( osuszone ręcznikiem papierowym )
  8. Do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto, na wierzchu posypujemy kruszonką
  9. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C ( z termoobiegiem ) przez 20 minut następnie obniżyłam temperaturę do 160 st C ( już bez termoobiegu tylko górna i dolna grzałka )i dopiekłam jeszcze przez 15 minut
  10. Jeśli chodzi o temperaturę piekarnika, to każdy piekarnik piecze, inaczej i trzeba go wyczuć :) obserwujcie ciasto podczas pieczenia, niezawodnym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto w środku jest upieczone jest metoda tz. suchego patyczka ,czyli wbijamy patyczek drewniany w środek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na, nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone!
  11. Wystudzić
  12. Smacznego!
Notatki
Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny.... a następni posypać kruszonką, piec jak wyżej. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę
Jeśli użyjecie jednej formy ( tu wiele zależy od jej wielkości ) pewnie zajdzie potrzeba wydłużenia czasu pieczenia, może to być nawet 50 minut ( czas łączny )

Jak już mogliście przeczytać w komentarzach, spróbowałam zmniejszyć ilość drożdży w przepisie oryginalnym, który ma ich dość dużo. Zmniejszyłam ilość o połowę, a olej zastąpiłam stopionym masłem, ciasto pięknie urosło, smakuje wspaniale! Polecam również w odchudzonej wersji:)

 

Comments

  1. aga says

    OMG czy to naprawde sie uda ? Musze koniecznie wyprobowac ! Uwielbiam takie nieskaplikowane i nie zajmujace duzo czasu przepisy :)

    • says

      Aga, wczoraj upiekłam ją pierwszy raz, wdeług wskazówek przepisu i wyszła fantastyczna! Słyszałam kiedyś o tym przepisie od mamy mojej przyjaciółki, która piecze z tego przepisu od lat i zawsze jej wychdzi w przeciwieństwie do klasycznych, bardziej wymagających przepisów:) z czystym sercem, polecam :)

    • says

      Tak, szklanka oleju i jedna paczuszka drożdży – 100 g, byłam zdziwiona ilością drożdży! ale Magda, która piekła wielokrotnie tę drożdżówkę zapewniła mnie, że tak ma być:) Ciasto wyszło rewelacjyjne:))) pozdrawiam Ania

    • says

      Dziś zrobiłam po raz drugi, zmniejszyłam ilość drożdży, zamieniłam olej na masło… jeszcze stygnie:) dam znać jak wychodzi w tej wersji:)

  2. Magda says

    Cześć Aniu. I jak eksperyment ze zmniejszoną ilością drożdży i masłem zamiast oleju?
    Dziewczyny polecam zrobić drożdżówkę z budyniem (niektórzy nazywają taką drożdżówkę „pszczółką”, jest obłędna), szczegóły u Anki. Smaczności

    • says

      Madziu, eksperyment udany!!! Zmniejszyłam ilość drożdży, a olej zastąpiłam stopionym masłem, efekt: ciasto rośnie tak samo jak z dużą ilością drożdży myślę więc, że spokojnie można zmniejszyć ich porcję. Smakowo, nie ma wyraźnych różnic:) równie pyszne! Następnym razem wypróbuje wersje z budyniem:) Jeszcze raz dziękuję za przepis! Pozdrawiam Ania

  3. Ewa says

    Ciasto super!!! Nareszcie udało mi się upiec pysznego drożdżowca. Trochę za bardzo zrumieniła się kruszonka , ale następnym razem podczas pieczenia przykryję folią aluminiową. Ja często piekę róże ciasta i mało kiedy używam termoobiegu, bo wydaje mi się , że za mocno i za szybko przypieka się wierzch ciasta.
    Bardzo polecam ten przepis!!!!!

    • says

      Bardzo się cieszę:) Przepis jest niezawodny i w zasadzie bezobsługowy. Z pieczeniem z termoobiegiem rzeczywiście jest różnie:) ja też wolę pieczenie bez termoobiegu, choć to ciasto jest w wersji „kombinowanej” ale można spróbować od początku upiec z opcją górnej i dolnej grzałki lub użyć folii aluminiowej, która zawsze uratuje każdy wypiek:))) Pozdrawiam

  4. Aga says

    dzisiaj upiekłam pierwszy raz, ciasto jest przepyszne!!! a jakie pulchniutkie 😉 za niedługo będą truskawki więc spróbuje z nimi zrobić. Przepis godny polecenia!

  5. Monika says

    I made this today, but in Australia there is no wet yeast so I had to use a dry yeast in a packet. Either way it came out delicious and it looks just like your photo. I will try the Coconut and Mango cake next. Great website, I love the English translation option as well since my Polish is a little rusty. Dziękuje 😉

    • says

      Thanks for your comment! I’m glad you like it. When you use dry yeast you need half amount of wet yeast. I’ll keep fingers crossed for your future baking works :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>