Ciasto z żurawinami

Ciasto z żurawinami

Ciasto z żurawinami i laską wanilii, bardzo udane połączenie. Upiekłam je na próbę z mniejszej ilości obawiając się, że będzie średnie… Okazało się, wyśmienite, zniknęło błyskawicznie i musiałam piec drugie tym razem pełnowymiarowe. To bardzo łatwe ciasto ucierane, szybkie i niewymagające specjalnych umiejętności cukierniczych. Teraz jest sezon na świeżą żurawinę i warto wykorzystać ją również do wypieków, jest na prawdę fantastyczna. W połączeniu z ciemnym cukrem i zapieczona w cieście mocno waniliowym staje się wprost wyborna. Gorąco polecam!

Ciasto z żurawinami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciasta
Ilość porcji: 12
Składniki
  • 215 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki świeżych żurawin ( mogą być mrożone )
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 140 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki mleka
Instrukcje
  1. Tortownicę o średnicy około 22 - 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st C
  3. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać nasionka
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą
  5. Żurawiny posiekać nożem, można zrobić to w malakserze ( żurawiny powinny być delikatnie rozdrobnione )
  6. Dodać do nich 6 łyżek cukru trzcinowego
  7. Masło utrzeć z cukrem i wanilią około 2 - 3 minut
  8. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując
  9. Do mieszaniny dodawać na przemian mleko i składniki suche
  10. Miksować do połączenia składników
  11. Na dno tortownicy wyłożyć połowę ciasta, a na nie ułożyć wcześniej przygotowane żurawiny, delikatnie dociskając je
  12. Żurawiny nie powinny dochodzić do brzegu tortownicy, zostawcie około 3 mm marginesu
  13. Na wierzch ułożyć pozostałą część ciasta, równomiernie rozprowadzić
  14. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut, przed upływem tego czasu warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe
  15. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po kilku minutach zdjąć obręcz i wystudzić na kratce
Notatki
Piekąc ciasto po raz pierwszy upiekłam je z mąki orkiszowej, jeśli macie taką spróbujcie, uważam, że ciasto jest lepsze i na pewno zdrowsze:)
 

 

Tags: , , ,

2 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: