chlebkoperkowy

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą, to kolejna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale bez większego wysiłku. Przygotowanie chleba sprowadza się do wymieszania

wszystkich składników i upieczenia. Nie wymaga on robienia zaczynu, wyrastania przez całą noc itd. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miksera lub maszyny do pieczenia chleba, wyrobić, poczekać, aby wyrosło i upiec. Chleb jest bardzo puszysty i dzięki temu, że ma w swoim składzie serek ricotta jest wilgotny. Można go upiec bez koperku jeśli go nie lubicie ale można dodać inną ulubioną zieleninę lub pominąć zupełnie. Zachęcam do spróbowania!

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 1 big
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 i ½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych + łyżeczka cukru
  • 250 g serka ricotta
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka świeżego siekanego koperku
  • 25 g cukru
Instrukcje
  1. Jeśli używacie świeżych drożdży, należy włożyć je do miseczki, dodać 1 łyżkę wody i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut aby zaczęły pracować,
  2. Mąkę, cukier, sól, serek i zaczyn drożdżowy (poza koperkiem) wkładamy do miski miksera, miksujemy dodając miękkie masło, jajo i wodę. Jeśli używacie suchych drożdży, wymieszajcie je z mąką. Całość wyrabiać około 5 minut, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od miski (rąk). Następni dodajemy koperek i wyrabiamy ciasto przez 1 minutkę tak, aby ładnie rozprowadził się po cieście
  3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej miski olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę, by wyrosło
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej keksówki ( jedna duża lub dwie małe ) wierzch chleba spryskujemy olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 30 minut
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C, przed wstawieniem chleba można go naciąć wzdłuż
  6. Na dno piekarnika wysypać ½ szklanki lodu lub dobrze spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza.
  7. Piec chleb 35 - 40 minut, po upieczeniu wystudzić na kratce.
  8. Smacznego!
 

Tags: , , , ,

5 comments

  1. gin
  2. Karolina

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: