Faworki

faworki

Faworki, po mini pączkach i oponkach serowych, to kolejna karnawałowa propozycja. Faworki, inaczej zwane chrustem, to bardzo cieniutkie ciasto „oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas pieczenia. Bardzo chrupiące z mnóstwem cukru pudru, po prostu pyszne! Przepis nie jest skomplikowany, najważniejszą jednak sprawą jest grubość ciasta, powinno być rozwałkowane bardzo cienko, faworki będą wtedy bardzo delikatne. Polecam!

Faworki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciastka
Składniki
  • 220 g mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 2 kopiaste łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • ½ łyżki octu
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypanie faworków
  • około 0,7 litra oleju do smażenia
Instrukcje
  1. Jajko i żółtka wbić do miski miksera, dodać cukier puder, miksować przez 5 minut na wysokich obrotach do uzyskania kremowej gęstej masy jajecznej
  2. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut
  3. Następnie ciasto "zbić" wałkiem i rozwałkować, na kwadrat, złożyć na pół tak, aby "zabrać" do wnętrza jak najwięcej powietrza, czynność powtórzyć
  4. Odciąć kawałek ciasta i na posypanym blacie mąką rozwałkować bardzo cienki placek!
  5. Następnie posługując się radełkiem lub nożem odcinać paski o szerokości około 2 cm, jeśli chodzi o długość to 10 - 12 cm, ale wymiary pozostawiam indywidualnym preferencją:)
  6. Na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jedną część ciasta przez otwór, faworki układać na posypanym mąką blacie
  7. Olej rozgrzać na dużej patelni lub rondlu do 180 st C
  8. Faworki smażyć po kilka sztuk jednocześnie, około 20 sekund z każdej strony
  9. Pamiętajcie, aby nie przypiekać faworków zbyt mocno! powinny być miodowo - żłóte
  10. Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu
  11. Kiedy wystygną posypać cukrem pudem
  12. Smacznego!

 

Comments

    • says

      Polecam ten przepis:) piekę z niego od lat i polecam, mało wymagający i zawsze wychodzą smaczne, chrupiące i delikatne faworki:) pozdrawiam Ania

  1. missaygon says

    A ja chciałam zapytać ile faworków wychodzi z tego przepisu? pytam bo mam w planach obdarowanie nimi najbliższych i nie wiem czy nie robić z podwójnej porcji. Dziękuję i pozdrawiam

    • says

      Z podanej porcji ciasta wyszła mi pełna miska „z czubkiem”o pojemności około 2 litrów, proponuję podwoić porcję ciasta:) Pamiętaj o tym, aby bardzo cienko rozwałkować ciasto, będą dużo delikatne i kruche jak Skrzydła Anioła:) Pozdrawiam Ania

  2. edycia85 says

    wyszły pycha :) super przepis, bo bez alkoholu !
    Jak ktoś chciałby zrobić tylko na potrzeby rodziny myślę, że wystarczy nawet pół porcji :)
    polecam przepis sprawdzony osobiście smakują pysznie nawet dwa dni po ich usmażeniu jeśli u kogoś wytrzymają tyle czasu :)

    • says

      Bardzo sie cieszę, że faworki wyszły i najważniejsze, że smakowały:) To prawda że porcja jest duża, ale co tam faworki jemy tylko czasami:) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>