faworki

Faworki

Faworki, po mini pączkach i oponkach serowych, to kolejna karnawałowa propozycja. Faworki, inaczej zwane chrustem, to bardzo cieniutkie ciasto „oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas pieczenia. Bardzo chrupiące z mnóstwem cukru pudru, po prostu pyszne! Przepis nie jest skomplikowany, najważniejszą jednak sprawą jest grubość ciasta, powinno być rozwałkowane bardzo cienko, faworki będą wtedy bardzo delikatne. Polecam!

5.0 from 1 reviews
Faworki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciastka
Składniki
  • 220 g mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 2 kopiaste łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • ½ łyżki octu
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypanie faworków
  • około 0,7 litra oleju do smażenia
Instrukcje
  1. Jajko i żółtka wbić do miski miksera, dodać cukier puder, miksować przez 5 minut na wysokich obrotach do uzyskania kremowej gęstej masy jajecznej
  2. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut
  3. Następnie ciasto "zbić" wałkiem i rozwałkować, na kwadrat, złożyć na pół tak, aby "zabrać" do wnętrza jak najwięcej powietrza, czynność powtórzyć
  4. Odciąć kawałek ciasta i na posypanym blacie mąką rozwałkować bardzo cienki placek!
  5. Następnie posługując się radełkiem lub nożem odcinać paski o szerokości około 2 cm, jeśli chodzi o długość to 10 - 12 cm, ale wymiary pozostawiam indywidualnym preferencją:)
  6. Na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jedną część ciasta przez otwór, faworki układać na posypanym mąką blacie
  7. Olej rozgrzać na dużej patelni lub rondlu do 180 st C
  8. Faworki smażyć po kilka sztuk jednocześnie, około 20 sekund z każdej strony
  9. Pamiętajcie, aby nie przypiekać faworków zbyt mocno! powinny być miodowo - żłóte
  10. Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu
  11. Kiedy wystygną posypać cukrem pudem
  12. Smacznego!
 

Tags: , , ,

7 comments

  1. missaygon
  2. edycia85

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: