Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Fantastyczne!!! Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Smażone na głębokim oleju. Najlepsze, bo chrupiące są zaraz po przygotowaniu później ciasto troszkę mięknie, ale i tak są świetne. Proponuję podać do nich sos majonezowy z kiszonymi ogórkami, sos tatarski lub majonez wymieszany z ketchupem do tego sałatka Coleslaw i danie gotowe.

 

Krewetki w cieście piwnym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Ilość porcji: 4 - 5
Składniki
  • 300 g świeżych krewetek ( gotowane też będą ok!)
  • 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
  • 150 do 200 ml zimnego piwa
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chilli
  • odrobina pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm
Instrukcje
  1. Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać
  2. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać
  3. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste
  4. Krewetki obrać umyć ( lub rozmrozić ) delikatnie posolić
  5. Rozgrzać tłuszcz
  6. Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w ciście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem
  7. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
  8. Gotowe układać na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu
  9. Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym
  10. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw
  11. Smacznego!

 

Comments

    • Anna says

      To jest naprawdę smaczne danie! Ciasto jest fantastyczne, można również wykorzystać je do smażonych warzyw i mięs. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: