Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Fantastyczne!!! Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Smażone na głębokim oleju. Najlepsze, bo chrupiące są zaraz po przygotowaniu później ciasto troszkę mięknie, ale i tak są świetne. Proponuję podać do nich sos majonezowy z kiszonymi ogórkami, sos tatarski lub majonez wymieszany z ketchupem do tego sałatka Coleslaw i danie gotowe.


Krewetki w cieście piwnym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ryby i owoce morza
Ilość porcji: 4 - 5
Składniki
  • 300 g świeżych krewetek ( gotowane też będą ok!)
  • 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
  • 150 do 200 ml zimnego piwa
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chilli
  • odrobina pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm
Instrukcje
  1. Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać
  2. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać
  3. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste
  4. Krewetki obrać umyć ( lub rozmrozić ) delikatnie posolić
  5. Rozgrzać tłuszcz
  6. Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w ciście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem
  7. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
  8. Gotowe układać na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu
  9. Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym
  10. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw
  11. Smacznego!

Krewetki w cieście piwnym was last modified: Kwiecień 1st, 2013 by Anna

Tags: , , ,

6 comments

    • Anna
  1. dejw
  2. Ann

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge