kwas buraczany

Kwas buraczany

Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Namawiam do przygotowania kwasu buraczanego można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno oczyszcza organizm. Pozostałe buraki można wykorzystać do sałatek i zup. Polecam!

Kwas buraczany
 
Czas przygotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Dodatki
Składniki
  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2 l przegotowanej letniej wody
  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 słój o pojemności 3 litrów
  • bawełniana ściereczka do przykrycia słoja
Instrukcje
  1. Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki
  2. Słoik umyć, wyparzyć
  3. Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać buraki
  4. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba, słoik przykryć bawełnianą ściereczką
  5. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni
  6. Na powierzchni zacznie pojawiać się piana, należy ją usunąć
  7. Po 3 - 4 dniach przelać kwas buraczany do butelek lub słoików, na wierz nalać łyżkę oliwy, zamknąć butelki ( słoiki )
  8. Tak przygotowany kwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce, nawet kilka miesięcy!
  9. Smacznego!
Kwas buraczany was last modified: Listopad 27th, 2013 by Anna

Tags: , ,

2 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge