magiczne ciasto

Magiczne ciasto

Kiedy na zdjęciu zobaczyłam magiczne ciasto od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Ale jak to? Trójwarstwowe ciasto, za jednym zamachem spód, kremowo – budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? To nie możliwe! A, jednak. Ciasto jest banalnie proste, należy tylko pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda. Nie mam pojęcia jak to się dzieje, że z bardzo rzadkiej masy, z którą wstawiamy do piekarnika, po około godzinie wyjmujemy ciasto, które składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami, aby przekonać się o jego magii :)

Magiczne ciasto
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciasta
Ilość porcji: 1
Składniki
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej ( białka oddzielone od żółtek )
  • 1 łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny ( masło powinno być stopione i ostudzone )
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C
  2. Białka z sokiem z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić
  3. Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy
  4. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować
  5. Delikatnie dolać letnie mleko, zmiksować
  6. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej e trzech, czterech porcjach, mieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy
  7. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej cisto
  8. Ciast pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut
  9. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić najlepiej schłodzić w lodówce
  10. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem lub polane kremem cytrynowym czy innym ulubionym
  11. Smacznego!
Notatki
Bardzo ważna sprawa! Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!

Tags: , , , , ,

14 comments

  1. Eliza
  2. Ania2078
  3. Aneczka

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge