Magiczne ciasto

magiczne ciasto

Kiedy na zdjęciu zobaczyłam magiczne ciasto od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Ale jak to? Trójwarstwowe ciasto, za jednym zamachem spód, kremowo – budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? To nie możliwe! A, jednak. Ciasto jest banalnie proste, należy tylko pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda. Nie mam pojęcia jak to się dzieje, że z bardzo rzadkiej masy, z którą wstawiamy do piekarnika, po około godzinie wyjmujemy ciasto, które składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami, aby przekonać się o jego magii :)

Magiczne ciasto
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciasta
Ilość porcji: 1
Składniki
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej ( białka oddzielone od żółtek )
  • 1 łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny ( masło powinno być stopione i ostudzone )
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C
  2. Białka z sokiem z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić
  3. Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy
  4. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować
  5. Delikatnie dolać letnie mleko, zmiksować
  6. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej e trzech, czterech porcjach, mieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy
  7. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej cisto
  8. Ciast pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut
  9. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić najlepiej schłodzić w lodówce
  10. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem lub polane kremem cytrynowym czy innym ulubionym
  11. Smacznego!
Notatki
Bardzo ważna sprawa! Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!

Comments

    • says

      Witaj Magdo, magiczne ciasto, to zagadka:) biszkopt jest puszysty, budyniowy krem jest idealny, natomiast spód, zwarty i wilgotny. Z sygnałów jakie do mnie doszły sporo osób już je piekło i wszystko było jak należy poza jednym przypadkiem gdzie porcja została podwojona i tu coś poszło nie tak… myślę, że w tym przypadku mogło być spowodowane, to tym, że forma na ciasto była za mała w stosunku do ilości masy, po prostu ciasta było zbyt dużo, było zbyt ciężkie i się nie udało. W przypadku takich „wynalazków” lepiej trzymać się ściśle procedury:) Podobno wersja czekoladowa jest dużo lepsza w smaku, jeszcze jej nie testowałam. Pozdrawiam

    • says

      Oczywiście możesz pominąć ekstrakt waniliowy ale możesz dodać odrobinę ulubionego olejku zapachowego, smak będzie ciekawszy:) Pozdrawiam

  1. Sandra says

    Byłam bardzo ciekawa czy mój piekarnik potrafi czarować. Potrafi :) Magiczne ciasto jest pyszne :) Przypomina nieco w smaku i konsystencji Pudding drezdeński z cukierni Staropolskiej (mieszkańcy Bydgoszczy na pewno wiedzą o czym mówię) :)

    • says

      Można zaryzykować i upiec bez powiększania porcji, ciasto będzie z pewnością niższe. Żeby ciasto ładnie się prezentowało i było takie jak należy, czyli miało odpowiednią wysokość można powiększyć porcję ciasta o połowę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>