babeczki migdałowe7

Migdałowe babeczki

Migdałowe babeczki z przepysznym kruchym, cieniutkim ciastem, wypełnionym migdałową masą. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka w środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami. Oczywiście, bita śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć.  Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców, malin,  borówek, brzoskwiń…

 

Migdałowe babeczki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 18
Składniki
Składniki na masę migdałową
  • 200 g mielonych migdałów
  • 135 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 figi
  • 120 ml śmietany do ubijania
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany ( opcjonalnie )
Instrukcje
  1. Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem.
  2. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę, jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
  3. Piekarnik nagrzać do 175 st C.
  4. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek.
  5. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
  6. Do każdej nałożyć masę migdałową do ¾ wysokości foremki.
  7. Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zezłocić.
  8. Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
  9. Po upieczeniu, wystudzić.
  10. Przed podaniem, nałożyć na wierzch każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
  11. Smacznego!
Notatki
Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie ( ja wszystkiego nie zużyłam) proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)
 

 

link

Tags: , , , , ,

4 comments

  1. Ola

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: