Muffinki dyniowe

muffinki dyniowe 3

Muffinki dyniowe i dyniowych smakołyków ciąg dalszy. Dziś proponuję muffinki ze złocistą, słodką dynią. Muffinki są bardzo aromatyczne i wilgotne, idealne na drugie śniadanie do szkoły czy podwieczorek przy kawie. Muffinki, to błyskawiczne ciasto w wersji mini dla zapracowanych i dla tych, którzy mają  nagłą ochotę na coś słodkiego i chcą szybko coś na ząb.

Muffinki dyniowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 16 średnich
Składniki
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • ⅓ szklanki maślanki
  • 1 i ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce
  2. W drugiej wymieszać składniki mokre
  3. Do składników suchych dodać mokre, wymieszać do połączenia się składników
  4. Ciasto nałożyć do foremek ma muffinki
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C, piec około 30 minut

 

Comments

    • says

      Przykro mi, że muffinki nie wyszły:( i trudno mi powiedzieć co było nie tak, może puree z dyni było zbyt „mokre” i całość się nie dopiekła… a dlaczego zalatywało sodą? Przy tak małej ilości sody w przepisie, to w zasadzie niemożliwe żeby ją wyczuć, może pomyliłaś ilości proszku z sodą :) głowa do góry następnym razem będzie lepiej :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: