muffinki dyniowe 3

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe i dyniowych smakołyków ciąg dalszy. Dziś proponuję muffinki ze złocistą, słodką dynią. Muffinki są bardzo aromatyczne i wilgotne, idealne na drugie śniadanie do szkoły czy podwieczorek przy kawie. Muffinki, to błyskawiczne ciasto w wersji mini dla zapracowanych i dla tych, którzy mają  nagłą ochotę na coś słodkiego i chcą szybko coś na ząb.

Muffinki dyniowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 16 średnich
Składniki
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • ⅓ szklanki maślanki
  • 1 i ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce
  2. W drugiej wymieszać składniki mokre
  3. Do składników suchych dodać mokre, wymieszać do połączenia się składników
  4. Ciasto nałożyć do foremek ma muffinki
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C, piec około 30 minut
 

Tags: , , ,

2 comments

  1. Aga

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: