bułki pszenne

Bułki pszenne

Bułki pszenne, jedne z lepszych jakie jadłam, miękkie, puszyste, delikatnie wilgotne. Niezwykle proste w przygotowaniu, ciasto pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami, mogą to być pestki dyni, słonecznika, sezamu… Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, fantastyczne, polecam!

5.0 from 1 reviews
Bułki pszenne
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Bułki
Ilość porcji: 9
Składniki
  • 100 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła
  • 350 g mąki pszennej
Do posmarowania bułek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • mak, sezam lub inne ulubione ziarenka
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką
  2. Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin
  3. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia
  4. Nagrzać piekarnik do 230 st C
  5. Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki
  6. Układać na blachę, zachowując odstępy między bułkami
  7. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
  8. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiem
  9. Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minut
  10. Studzić na kratce

Bułki pszenne was last modified: Marzec 25th, 2014 by Anna

Tags: ,

18 comments

  1. Justyna Siewiera
  2. Denat

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge