Bułki pszenne

bułki pszenne

Bułki pszenne, jedne z lepszych jakie jadłam, miękkie, puszyste, delikatnie wilgotne. Niezwykle proste w przygotowaniu, ciasto pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami mogą to być pestki dyni, słonecznika, sezamu… Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, fantastyczne, polecam!

5.0 from 2 reviews
Bułki pszenne
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Bułki
Ilość porcji: 9
Składniki
  • 100 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła
  • 350 g mąki pszennej
Do posmarowania bułek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • mak, sezam lub inne ulubione ziarenka
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką
  2. Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin
  3. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia
  4. Nagrzać piekarnik do 230 st C
  5. Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki
  6. Układać na blachę, zachowując odstępy między bułkami
  7. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
  8. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiem
  9. Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minut
  10. Studzić na kratce

 

 

Comments

  1. Denat says

    Super jest ten przepis! Pieczemy te bułeczki regularnie :) Tylko zamiast 350g dajemy 400g mąki żeby ciasto się tak nie lepiło.

    • says

      Bardzo się cieszę, że Wam rownież smakują:) można oczywiście dosypać odrobinę więcej mąki albo tak jak jest w przepisie, dłonie i blat posmarować olejem:) też działa:))) Pozdrawiam gorąco, Ania

  2. says

    Wyglądają pięknie:) Jak długo zachowują świeżość? Gdybym je zrobiła wieczorem, to czy rano będą jeszcze swieże? Ja to mam takiego pecha, że pieczywo domowej roboty mi nie wychodzi, stąd moje pytanie.

    • says

      Kasiu, wybrałaś jedne ze smaczniejszych bułek :) Jeśli upieczesz je wieczorem, wystudzisz i schować w szczelnym pojemniku lub w woreczku foliowym, z pewnością będą świeże :) Najtrudniejsze jest powstrzymanie domowników przed zjedzeniem wszystkich bułek zaraz po upieczeniu, ale jeśli Ci się to uda, to będziecie mieć smaczne śniadanie :) Powodzenia, pozdrawiam :)

      • says

        Aniu, jest w takim razie szansa na to, że mi się uda :) Dziecko położę spać i zrobię. Będzie miała do szkoły, a ja nie będę musiała o 7 rano biec do sklepu :)
        Natomiast co do tego, że Denat daje więcej mąki to rzeczywiście lepiej jest posmarować dłonie olejem/oliwą – popieram :) Robię tak przy cieście do pizzy. Jest wtedy bardziej puszyste.
        Rany… Chyba dzisiaj zrobię te bułki! :)

        • says

          Na pewno się uda :) Nadmiar ciasta powoduje, że bułki twardnieją :( Ja też mam dziś zamówienie na bułki do hamburgerów, więc upiekę te, będą świetne do tego:)

          • says

            Wyszły!!! Nadstępnym razem będę musiała popracować nad kształtem, ale dla mnie – pycha! Za mało ich było :) Nie chodzi już o to, że miałam 8 sztuk :) ale o to, że były smaczne.
            Jeśli nie masz nic przeciwko, to umieszczę na swoim blogu Twój przepis i podlinkuję. Mogę? Zdjęcia będą moje, przepis Twój :)

          • says

            Super!!! Bardzo cieszy mnie, kiedy zaczyna wychodzić coś co do tej pory sprawiało kłopot! Tym bardziej jest to miłe, że zaczęło wychodzić z przepisem ode mnie:) Gratulacje!!! Doskonała forma bułek przyjdzie z czasem… tak jak napisałaś, najważniejszy jest smak! Będzie mi badzo miło i oczywiście zgadzam się na linki… Pozdrawiam gorąco, ach! to jak zasmakowałaś w domowych bułkach, to koniecznie wypróbuj z czosnkiem :)

          • says

            Umieściłam bułeczki u siebie :) Bardzo dziękuję za możliwość skopiowania przepisu. Na pewno będe te bułeczki robić jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie :)

          • says

            Bardzo proszę:) Ja kolejny raz zabieram się za bułki… może coś do nich dodam, urozmaicę;) dam znać co wyjdzie:)

  3. Sylwia says

    Witam ponownie. Biorą pod uwagę fakt, że wszystkie Twoje przepisy są REWELACYJNE i ZAWSZE WCHODZĄ ten od razu trochę zmodyfikuję: dam 200 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej 720 i wmieszam trochę dyni, słonecznika i siemienia lnianego i zobaczymy co mi się wczaruje. Trzymaj kciuki.

      • says

        Bardzo się cieszę, że bułki smakowały :) Mąkę można zamieniać, czyli zamiast pszennej zwykłej można dać pełnoziarnistą lub pomieszać pół na pół pszenną z żytnią, zawsze wychodzą pyszne, moje ulubione, pozdrawiam :)

    • says

      Sylwia, to bardzo miłe co piszesz, dziękuję :) Jeszcze bardziej cieszę się z tego, że bawisz się przepisami, to wspaniałe, kiedy sami tworzymy coś nowego, smacznego i zdrowego! Dziękuję za przepis :) na pewno wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: