Orzotto - kasza pęczak inaczej

Orzotto – kasza pęczak inaczej

Orzotto, to kasza pęczak przygotowana, tak jak przygotowuje się risotto, w naszym kraju nosi nazwę, pęczotto. Kasza pęczak, to baza naszego pęczotta i moja ulubiona, uwielbiam te małe jędrne perełki dodaje ją do zup, kotletów, sałatek i dań głównych. Kasza pęczak  produkowana z jęczmienia, źródło niacyny ( witaminy PP ), która zapobiega anemii, bogata w witaminy z grupy B i rozpuszczalny błonnik, który pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi. Lekarze i dietetycy zachęcają do codziennego spożywania porcji kaszy, która świetnie wpływa na nasze włosy i skórę oraz układ pokarmowy. Dobrze przygotowana kasza naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym przykładem. Kasza z aromatycznymi leśnymi grzybami z odrobiną rozmarynu, a wszystko oprószone aromatycznym parmezanem, to moja propozycja na pyszny obiad. Polecam!

Orzotto - kasza pęczak inaczej
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Obiad
Ilość porcji: 4 - 6
Składniki
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 - 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
Instrukcje
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną w drobną kostkę
  2. Kiedy cebula zrobi się szklista dodać przeciśnięty ząbek czosnku i kaszę, ciągle mieszać aby kasza pokryła się tłuszczem
  3. Do kaszy wlać 1/ 4 przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień
  4. Dodać roztarty rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu
  5. Po kilku minutach ponownie dolać bulion, zamieszać, czynność powtarzać, kasza po 35 minutach gotowanie na wolnym ogniu powinna być już dobra
  6. W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z masłem, wrzucić grzyby i smażyć do miękkości, zdjąć z ognia
  7. Grzyby dodać do ugotowanej kaszy, doprawić do smaku solą i pierzem
  8. Przed podaniem dodać starty ser
  9. Smacznego!

Tags: , , , , , ,

2 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: