Pasztet z orzechów i cieciorki

Pasztet z orzechów i cieciorki

Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych. Głównym składnikiem są orzechy, a można użyć do tego przepisu dowolnych, ulubionych. Pasztet jest wilgotny, zwarty i pięknie się kroi. Świetnie nadaje się na kanapki podany z ostrym sosem chrzanowym smakuje wprost wspaniale. Łatwy przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Pasztet z orzechów i cieciorki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Dodatki
Składniki
  • 220 g orzechów ( dałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie ) można użyć ulubionych orzechów
  • 1 czerstwa bułka
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 240 g cieciorki z puszki
  • duża cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • ulubione zioła
Instrukcje
  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
  2. Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę
  3. Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie
  4. Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki
  5. Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę
  6. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki
  7. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu
  8. Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą
  9. Wypełnić masą formę
  10. Piekarnik nagrzać do 170 st C
  11. Piec przez 45 minut
  12. Smacznego!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Oceń przepis: