pierniczki4-2

Pierniczki

Pierniczki w stylu skandynawskim, kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenie ich w całym domu unosi się cudowny aromat. Wypiekać należy je bardzo cieniutkie, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem w stylu Świąt Bożego Narodzenia oczywiście dekorację lukrową można zostawić na okres tuż przed świętami. Choć zachęcam do tego, aby spróbować wcześniej zdobienia lukrem. Lukrowanie nie jest trudne, ale na pewno  bardzo pracochłonne. Mimo, to uważam, że warto, bo z pewnością widok własnoręcznie lukrowanych ciasteczek na choince wynagrodzi trud i ciężką pracę. Lukrowane pierniczki mogą być również pięknym prezentem pod choinkę!

Pierniczki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciastka
Składniki
  • 150 g melasy lub syropu klonowego
  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Składniki na lukier
  • 1 biało
  • 1 i ½ szklanka cukru pudru
Instrukcje
  1. W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, przestudzić
  2. Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać
  3. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę
  4. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki
  5. Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie
  6. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą wtedy lepsze
  7. Następnie foremkami wycinać ciastka
  8. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C
  10. Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek
  11. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce
  12. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku
Przygotowanie lukru
  1. W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając
  2. Pamiętajcie aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru
  3. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków
  4. To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji
Notatki
Ciasto jest bardzo klejące, proponuję więc wyrobić je przy pomocy miksera, wyrabianie ręczne jest bardzo uciążliwe. Lukier powinien być dobrze utarty, tak aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej lub więcej niż napisałam to w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić czy jest już gotowy wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastu, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga. Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcję i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać.Jeśli będą to barwniki w płynie mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru. Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiednią dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówka.

Tags: , , ,

22 comments

  1. mashup
  2. Magdalena
  3. Justyna
  4. monka
  5. monka
  6. Justyna Siewiera
  7. Justyna Siewiera

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: