Precle drożdżowe

Precle drożdżowe

Zaczęło się w sklepie od mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup… i kupiłam, ale były jakieś dziwne, smakowały proszkiem do pieczenia i czymś czego nie potrafię nazwać:( Postanowiłam upiec w domu pachnące drożdżowe posypane czarnuszką, sezamem, kminkiem i solą. Wyszły bardzo dobre, delikatne, miękkie w środku, pycha! Jest z nimi trochę pracy, ale warto! Zjedliśmy je błyskawicznie, najlepsze oczywiście są pierwszego dnia, super były jeszcze ciepłe.

Precle drożdżowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 10
Składniki
  • 620 g mąki pszennej
  • 380 ml letniej wody
  • 55 g masła ( stopionego )
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 10 g soli
  • 12 g cukru
Dodatkowo
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • odrobina oleju do posmarowania miski
Do posypanie precli
  • ulubione nasionka, sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól...
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Instrukcje
  1. Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut
  2. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne
  3. Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto
  5. podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm
  6. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla
  7. Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
  9. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej
  10. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony
  11. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia
  12. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami
  13. Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor
  14. Wystudzić na kratce
  15. Smacznego!

Comments

  1. Monika says

    Mnie dzieci już od dawna prosiły o precle – mają przepis w książce o Cecylce Knedelek, ale dopiero Twój przepis Aniu zachęcił mnie do wypróbowania. Ciasto wyszło trochę klejące a same precle mało foremne, ale… pierwsze koty za płoty :) Dziękuję za przepis i inspirację!

  2. Monika says

    Zastanawiam się, czy to klejenie się ciasta wynika bardziej z mojego zbyt krótkiego wyrobienia, czy może to kwestia użytej mąki – miałam tylko szymanowską. Jaką mąkę użyłaś Aniu w tym przepisie?

    • says

      Użyłam mąki puszystej do ciast drożdżowych, nie wiem czy piekłaś już z tego przepisu czy z innego ale ciasto na precle jest dość klejące :) oczywiście jak większość ciast na drożdżach potrzepuje odpowiedniego wyrobienia:) kiedy formujesz wałek do skręcenia precli delikatnie podsyp mąką:)
      dopiero w tej chwili wpadł poprzedni Twój komentarza:) widzę, że z tego przepisu:) jedyne co mi właśnie sprawiało jakąś trudność to właśnie formowanie wałka i tutaj wielką rolę odgrywa ilość użytej mąki do podsypania:))))
      Mam nadzieję, że smakowały, a forma… jest do dopracowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: