pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Pyszny soczysty pstrąg, kilka przypraw, świeże fantastyczne dodatki. Świetne danie bez większego wysiłku, polecam na pyszny obiad lub uroczystą kolację!

Pstrąg z piekarnika
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Danie główne
Ilość porcji: 4
Składniki
  • płat pstrąga za skórą ( mój miał 600 g )
  • sól
  • skórka otarta z połowy cytryny + sok
  • łyżeczka suszonego czosnku ( ja użyłam „kolorowego” jest delikatniejszy)
  • odrobina pieprzu
  • szczypta suszonego chili
  • olej do natarcia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
  • kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
  1. Rybę umyć i osuszyć
  2. Posmarować oliwą, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem
  3. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę
  4. Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
  5. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę
  6. Naczynie przykrywamy folią aluminiową
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia
  8. Podajemy skropionego sokiem z cytryny
  9. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty.

Tags: ,

2 comments

  1. Justyna Siewiera

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge