pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg, to bardzo popularna u nas ryba i lubiana często przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. Dziś koperku i masła nie będzie. Przepis na pstrąga z piekarnika powstał z myślą o tych, którzy grilla nie mają lub tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść ryb smażonych. Pstrąga przygotowałam z dodatkiem cytryny, mięty, chilli i kilku innych dodatków, które nadają rybie świeży i delikatny smak. Pstrąg pieczony w piekarniku zachowuje soczystość i nie jest przesiąknięty tłuszczem co może mieć miejsce, kiedy smażymy rybę na patelni. Do tak przygotowanego pstrąga proponuję podać salsą arbuzową i surówkę coleslaw z takimi dodatkami będzie to pożywny i bardzo zdrowy obiad, zapraszam!

Pstrąg z piekarnika
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Danie główne
Ilość porcji: 4
Składniki
  • płat pstrąga za skórą ( mój miał 600 g )
  • sól
  • skórka otarta z połowy cytryny + sok
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku ( ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy)
  • odrobina pieprzu
  • szczypta suszonego chili
  • olej do natarcia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
  • kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
  1. Rybę umyć i osuszyć
  2. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem
  3. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę
  4. Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego
  5. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę
  6. Naczynie przykrywamy folią aluminiową
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia
  8. Podajemy skropionego sokiem z cytryny
  9. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty
  10. Smacznego!
Pin It

Tags: ,

2 comments

  1. Justyna Siewiera

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: