sajgonki

Sajgonki

Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej. Sajgonki można przygotować z dowolnym farszem, warzywnym, mięsnym, rybnym. Podajemy je z sosami do maczania, najprostszy

sos to, sos sojowy z dodatkiem octu ryżowego i cukru trzcinowego lub sos sojowy z dodatkiem masła orzechowego i soku z cytryny. Można również kupić gotowy sos od sajgonek słodko kwaśny, pikantny. Taki jaki lubicie najbardziej.

 

Sajgonki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Przekąska
Składniki
  • 24 sztuki papieru ryżowego
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w cienkie słupki
  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 łyżki świeżego korzenia imbiru, startego
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki słonego sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 500 g makaronu ryżowego, ugotowanego
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
Instrukcje
  1. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu.
  2. Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia dodać masło orzechowe, wymieszać.
  3. Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
  4. Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety.
  5. Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem tacy, podczas pracy można przykryć je wilgotną ściereczką aby nie obsychały. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 cm głębokości ) smażyć sajgonki na delikatnie złoty kolor, pamiętając aby nie wkładać zbyt dużo na raz, bo będą się sklejać. Jeśli chcecie aby sajgonki były bardzo chrupiące należy je drugi raz wrzucić na olej tym razem na bardziej rozgrzany. Po wyjęciu z oleju sajgonki układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
  6. Smacznego!
 

 

 

Tags: , , , ,

7 comments

  1. Goga

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: