Szarlotka z wiórkami kokosowymi

jabłak-3

Bardzo dobra szarlotka z wiórkami kokosowymi.  Wiórki nadają szarlotce inny, trochę  egzotyczny smak. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonu i wiórków kokosowych. Polecam bardzo!

Szarlotka z wiórkami kokosowymi
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Deser
Ilość porcji: 12
Składniki
Składniki na ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 8 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
Składniki wypełnienie
  • 900 g obranych, pokrojonych jabłek
  • ½ szklanki rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropek olejku migdałowego
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut
  2. Obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka umieścić w rondelku
  3. Do jabłek dodać rodzynki i dusić razem do momentu kiedy odparuje sok z jabłek
  4. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C
  6. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować ¾ ciasta na cienki placek
  7. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem
  8. Wstawić do piekarnika na 15 minut
  9. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć nadzienie jabłkowe
  10. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztę ciasta
  11. Ciasto posypać startym ciastem i wiórkami kokosowymi
  12. Wstawić do piekarnika na 25 minut
  13. Przed podaniem można polać sosem karmelowym
  14. Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: