tortille6

Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem

Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem, awokado i suszonymi pomidorami. Rewelacyjne na śniadanie, obiad, kolację lub na przyjęcie w domu, czy piknik na trawie. Tortille w takiej postaci można zabrać do pracy na drugie śniadanie lub do szkoły. Można przygotować je w wersji bezmięsnej, takie jak te dzisiejsze, ale i z pieczonym mięsem będą ciekawą wariacją kulinarną.  Można przygotować je w większej ilości i przechować w lodówce zawinięte w folia spożywczą do dwóch dni. Podajemy oczywiście na zimno!

Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Przekąski
Ilość porcji: 16
Składniki
  • 8 placków typu tortilla przepis tutaj lub gotowe
  • 16 plastrów bakłażana
  • 1 mała cebula
  • 1 awokado pokrojone na paski
  • 8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych na cienkie paski
  • świeża kolendra
  • majonez
  • pieprz
  • puszka tuńczyka ( w kawałkach )
  • ulubiona sałata do wyboru: rukola, sałata lodowa, świeży szpinak...
Instrukcje
  1. Jeśli użyjecie domowych tortilli proponuje po upieczeniu ich zawinąć w wilgotną ściereczkę, aby zmiękły, można również podgrzać je w mikrofalówce
  2. Bakłażana należy pokroić na plastry, posypać solą, posmarować oliwą z dwóch stron, grillować najlepiej na patelni grillowej
  3. Po upieczeniu przeciąć na pół, ułożyć na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru soku.
  4. Placek układamy na blacie lub desce do krojenia, smarujemy majonezem Układamy porwaną sałatę, kawałki tuńczyka, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki suszonych pomidorów, bakłażanowe połówki
  5. Posypać świeżo mielonym pieprzem posypać zielonymi listkami kolendry
  6. Zwinąć w rulon, przeciąć na pół, układać na talerzu jeden na drugim, można dolną część zawinąć w papier
  7. Smacznego!
my foodgawker gallery

Tags: , , , , , ,

3 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: