Zakwas na żur i żurek

zakwas na żurek

Zakwas na żurek domowej roboty, to najlepsza gwarancja na pyszny świąteczny żur. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4 dni czekania i można gotować pyszny domowy żurek. Do zakwasu dodaję aromatyczny czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, żeby zakwas był jeszcze lepszy, niektórzy używają zakwasu żytniego chlebowego, ale moim zdaniem ten do zupy jest o niebo lepszy i delikatniejszy. Oczywiście, zakwas na żurek można kupić gotowy w butelce, trzeba tylko poszukać takiego, który ma w składzie, to co niezbędne! Dziś przepis na zakwas, a niebawem przepis na żurek.

Zakwas na żur
 
Czas przygotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Dodatki
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody lub wody źródlanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
  • 2 liście laurowe
Instrukcje
  1. Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać
  2. Słoik zakryć bawełnianą ściereczką, nie zamykać szczelnie
  3. Pozostawić na 4 - 5 dni w temperaturze pokojowej, raz dziennie zamieszać
  4. Po tym czasie będzie gotowy, a wtedy można słoik zamknąć szczelnie
Notatki
Gotowy zakwas na żur można długo przechowywać w lodówce!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: