zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru na wywarze warzywnym, podana z dużą ilością kiełków lucerny, to bardzo oryginalna, aromatyczna zupa na pożywny lunch. Soczewica, zalecana jest przez dietetyków, zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, witaminy B i PP oraz beta – karoten. Soczewica obniża cholesterol, działa pozytywnie również na układ krążenia i serce. Idealna w diecie wegetariańskiej. Zupa jest bardzo gęsta i bardzo sycąca, jeśli nie odpowiada Wam forma zupy – kremu, można ją rozrzedzić dodając więcej bulionu. Polecam, koniecznie wypróbujcie!

Zupa z czerwonej soczewicy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Zupy
Ilość porcji: 8
Składniki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • puszka krojonych pomidorów ( użyłam domowego przecieru pomidorowego )
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • plaster selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego ( może być więcej )
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • olej do smażenia
  • kiełki lucerny
Instrukcje
  1. Cebule, marchew, seler, pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około 3 minut ciągle mieszając
  2. Do podsmażonych warzyw dodać soczewice i smażyć wszystko jeszcze 3 minuty
  3. Następnie wlać pomidory i bulion, zupę gotować przez około 20 minut, do momentu kiedy soczewica zrobi się miękka
  4. Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem
  5. Doprawić przyprawami, ewentualnie dolać więcej bulionu
  6. Podawać z kiełkami lucerny
  7. Smacznego!

Tags: , , , , , ,

1 comment

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge