Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Najlepsza i najprostsza zupa dyniowa, jej skład ograniczony jest do minimum. Przygotowanie zupy z dyni trwa chwilkę, a znakomity efekt gwarantowany! Idealna na jesienne dni i wieczory. Delikatnie rozgrzewająca, z chrupiącymi pestkami dyni, no i ser Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak! Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3 – 9 lat. Dla dorosłych dodaję odrobinę więcej sera i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności!

Zupa dyniowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Zupa
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 1 kg obranej dyni
  • 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka z tartego świeżego imbiru
  • 30 g sera typu Dorblue
  • kilka łyżek prażonych pestek dyni
  • śmietana do przybrania zupy dyniowej
Instrukcje
  1. Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar warzywny lub rosół
  2. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru,następnie zmiksować
  3. Doprawić do smaku, na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia
  4. Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni.
Informacja żywieniowa
Wielkość porcji: 223g Kalorie: 112 Tłuszcze: 5.6g Tłuszcze nasycone: 2.2g Węglowodany: 13g Cukier: 2.5g Sód: 230mg Błonnik: 1.2g Białko: 5.2g Cholesterol: 6mg

Zupa dyniowa was last modified: Październik 23rd, 2013 by Anna

Tags: , , ,

2 comments

  1. Jukusss

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge