Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Najlepsza i najprostsza zupa dyniowa, jej skład ograniczony jest do minimum. Przygotowanie zupy dyniowej trwa chwilkę, a wyśmienity efekt gwarantowany! Idealne połączenie smaków na jesienne dni, rozgrzewające, a jednocześnie pobudzające przyprawy dodają energii i wprawiają w dobry nastrój. Rozgrzewająca z prażonymi pestkami dyni, serem Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak!  Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3 – 9 lat.  Dla dorosłych dodaję odrobinę więcej sera i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności!

Zupa dyniowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Zupa
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 1 kg obranej dyni
  • 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka z tartego świeżego imbiru
  • 30 g sera typu Dorblue
  • kilka łyżek prażonych pestek dyni
  • śmietana do przybrania zupy
Instrukcje
  1. Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar warzywny lub rosół
  2. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru, następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować
  3. Doprawić do smaku przyprawami na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia
  4. Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni
  5. Smacznego!
Informacja żywieniowa
Wielkość porcji: 223g Kalorie: 112 Tłuszcze: 5.6g Tłuszcze nasycone: 2.2g Węglowodany: 13g Cukier2.5g Sód: 230mg Błonnik: 1.2g Białko: 5.2g Cholesterol: 6mg

 

 

Comments

    • says

      Miało być w opisie ” wrzucić do garnka z wywarem lub rosołem”, a nie z wodą:))) Zupa ma wywarze czy rosole jest duzo lepsza, bogatsza:) Dziękuje i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Oceń przepis: