zupa grzybowa-3

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa najlepsza z suszonych grzybów, aromatyczna, delikatna i przepyszna. Znana doskonale jako klasyczna zupa wigilijna, którą podajemy z łazankami, grubym makaronem czy z pieczywem. Zupa jest tak dobra, że szkoda byłoby czekać na nią do grudnia :) Jeśli macie pod ręką porcję suszonych grzybów zabierajcie się od razu do pracy, nie pożałujecie!

Zupa grzybowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Zupy
Ilość porcji: 4-5
Składniki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • śmietana
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Instrukcje
  1. Grzyby namoczyć w wodzie przez 30 minut
  2. Marchew i pietruszkę obrać i przekroić na cztery części
  3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu
  4. Namoczone grzyby gotować do miękkości
  5. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować
  6. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy
  7. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki, dodać do garnka z wywarem warzywnym, pozostałą wodę po gotowaniu grzybów również dodać do wywaru
  8. Gotować do miękkości warzyw
  9. Doprawić do smaku pieprzem i solą
  10. Dodać podsmażoną cebulkę
  11. Do kubka wlać kilka łyżek zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać
  12. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować
  13. Zupę przed podaniem zabielić śmietaną i posypać natką
  14. Smacznego!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge

Mobile Theme
ONOFF