Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki i elastyczny, a dzięki maślance zyskał lekko kwaśny smak. Smak, który kojarzy się z chlebem, który pieczemy na zakwasie. Jest to przepis właśnie dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie, ale nie mają czasu, aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego "produkcja" trwa zdecydowanie krócej. Warto wypróbować ten przepis, jestem przekonana, że będzie smakował ze wszystkim dodatkami na jakie będziecie mieli ochotę.
Przejdź do:
Składniki:
- 1 paczka suszonych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody około 45°C
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
- 1 i ½ szklanki ciepłej maślanki około 45°C
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej, zwykłej
- mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem.
📖 Przepis
Babciny chleb pszenny na maślance
Wspaniały chleb puszysty przygotowany na maślance
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 paczuszka suchych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody (około 45 st C.)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1½ szklanki ciepłej maślanki (około 45 st C)
- 2½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 2 łyżki do podsypania)
- 2½ szklanki mąki pszennej zwykłej (może być typ 550)
Dodatkowo
- 2 łyżki masła
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. Smacznego!
Skomentuj