Bajeczne bułeczki mini, bardzo smaczne, maślane i pięknie pachnące. Świetne na śniadanie z twarożkiem, kremem czekoladowym lub domowym dżemem. Jak to bywa z domowymi bułkami i te są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze są przepyszne. Zachęcam do wypiekania pieczywa w domu, jest to wbrew pozorom bardzo proste zadanie. Oczywiście daje wiele satysfakcji, a co najważniejsze wiemy, co jemy!
Domowe pieczywo to dosłownie kilka produktów, a nie cały długi spis zbędnych składników. Niestety w pieczywie kupowanym w sklepie jest tych dodatków o wiele za dużo. Warto zadać sobie troszkę trudu, tak dla własnego zdrowia i dla przyjemności jedzenia czegoś naprawdę zdrowego i pysznego! Bułeczki mini mają idealną wielkość, świetnie nadają się na kanapki do pracy czy szkoły.
📖 Przepis
Bułeczki mini
🥘 Składniki
- 1 średnie jajko
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 315 ml letniego mleka
- 3 ¾ szklanki mąki pszennej - czyli około 500 g
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, przez 5 minut wyrabiać ciasto, ciasto będzie elastyczne i klejące!
- Miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
- Blat posmarować olejem, wyłożyć na nie ciasto, podzielić na 16 kawałków, uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce do pieczenia posypanej mąką. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia
- Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem przez środek bułeczki. Bułki pieczemy przez 17 minut, do momentu zrumienienia się bułeczek.
- Po upieczeniu studzimy na kratce.
- Smacznego!
Skomentuj