Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem. Przepis jest dziecinnie łatwy, a przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest elastyczne i pięknie się formuje, przystępując do formowania bułeczek, posmarujcie dłonie oliwą, a ciasto nie będzie się kleiło podczas formowania. Przed wstawieniem do piekarnika możecie pobawić się w ozdabianie i fantazyjnie ponacinać wierzch uzyskując tulipanowy wzór. Maleńkie puszyste pyszności znikają zaraz po upieczeniu w błyskawicznym tempie dzieci i nie tylko one przepadają za nimi! Miłej zabawy i smacznego!
📖 Przepis
Bułeczki
Maleńkie pszenne bułeczki, bardzo smaczne.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka suszonych drożdży
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wysmarować oliwą i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia może potrwać to około godziny.
- Następnie dzielimy ciasto na 16 części, formujemy z nich małe okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Bułeczki tuż przed naciąć na środku (na krzyż) ostrymi nożyczkami, lub nożem. Posypać mąką przed wstawieniem do piekarnika lub posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Bułki pieczemy około 15 minut do zarumienienia się bułek.
- Smacznego!
Skomentuj