Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów, pierwszą partię upiekłam z połowy porcji, tak dla sprawdzenia przepisu i to był błąd! Rozeszły się w mgnieniu oka, a dzieci prześcigały się między sobą w jedzeniu. Następnego dnia znów ruszyła produkcja bułek tym razem z pełnej porcji.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g miękkiego masła
- 31 g cukru
- 11 g soli
- 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
- w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku ja pominęłam
Dodatkowo
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
- Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
🍔 Nie tylko do hamburgerów
Tak, tak bułki hamburgerowe można zjeść dosłownie ze wszystkim! Z miodem, dżemem, szynką, serem lub po prostu z masłem. Oczywiście użyliśmy ich również do przygotowania fantastycznych, domowych hamburgerów. Hamburgery, a w wersji wegetariańskiej burgery warzywne najlepiej smakują z domową bułką! Bułkę przed wypełnieniem dodatkami typu kotlet warzywny lub mięsny należy podgrzać, a może raczej, przypiec na suchej patelni lub w tosterze, aby nadać jej chrupkości.
⏲️ Przygotowanie
Bułki hamburgerowe są bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli ciasto wyrobicie przy pomocy robota kuchennego, to w zasadzie wasza praca będzie polegała tylko na uformowaniu bułek. Do ostatniej fazy dzielenia i formowania przygotujcie sobie odrobinę oleju roślinnego. Olejem posmarujcie lekko blat i dłonie w ten sposób ciasto nie będzie się kleiło. Można podsypać również mąką, ale z tym trzeba uważać, bo zbyt duża ilość mąki może spowodować, że ciasto stwardnieje i po upieczeniu bułeczki nie będą już tak mięciutkie. Jeśli zostałyby bułki, które chcielibyście przechować do dnia następnego, to zamknijcie je w szczelnym pojemniku lub w torbie foliowej. Bułki tak przechowane nie będą obsychały. Zawsze można odświeżyć pieczywo przez opieczenie ich w tosterze, będą bardzo smaczne! Smacznego!
🍔 Inne propozycje
Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a.
📖 Przepis
Bułki hamburgerowe
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g miękkiego masła
- 31 g cukru
- 11 g soli
- 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
- w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku (ja pominęłam)
Dodatkowo
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
- Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
- Smacznego!
Skomentuj