Bułki maślane jedne z najlepszych, jakie piekłam, bardzo mięciutkie z miękka skórką i cudownym wnętrzem. Ich smak jest neutralny i pasuje do każdego rodzaju dodatków. Bułeczki rewelacyjnie smakują z dżemem lub serem, wędzonym łososiem, awokado i zieloną cebulką. BUłki maślane nadają się na domowe burgery! Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, świetnie się formuje i szybko wyrasta. Wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a odpowiednie warunki dla ciasta to temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba.
Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn. Nastawić na program wyrabiania i wyrastania. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny i przystępujemy do dzielenia, ponownego wyrastania, a następnie do pieczenia 🙂 Polecam gorąco, spróbujcie, smacznego!
📖 Przepis
Bułki maślane
🥘 Składniki
- 230 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
- 45 g miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 25 g cukru
- 13 g soli
- 28 g mleka w proszku
- 500 g mąki pszennej - tortowa
Dodatkowo
- 4 łyżki masła do posmarowania bułeczek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, ciasto mieszany na pierwszej prędkości przez 2 minuty (końcówka typu hak) następnie włączyć drugą prędkość, mieszać ciasto przez 5 minut.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (24 st C) na 1 godzinę.
- Na blachę położyć papier do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z miski na naoliwiony blat, podzielić na 24 części formując małe okrągłe bułeczki lub można uformowaniu z ciasta długi wałek, który należy spłaszczyć, a następnie odciąć kwadraty, ciężar jednej bułeczki to około 38 g każda. Gotowe bułeczki układać na blaszce w niewielkich odstępach, podczas wyrastania i pieczenia bułki się połączą.
- Wierzch bułek posmarować olejem, ja smaruję folię spożywczą z jednej strony olejem i naoliwioną stroną przykrywam bułki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika posmarować ich wierzch rozpuszczonym masłem, a na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu.
- Bułki pieczemy przez 15 - 18 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i ponownie posmarować rozpuszczonym masłem.
- Smacznego!
Skomentuj