Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania? Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek. Rano chcemy mieć smaczne i gotowe pieczywo do przygotowania kanapek. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem. Ich skórka jest cienka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra.
Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki. Można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Jednak z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną ich przygotowania. Polega ona na uformowaniu wałka, oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki. Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis!
Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka, jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś na słodki obiad lub podwieczorek, to naleśniki na wodzie gazowanej.
📖 Przepis
Bułki na kefirze
🥘 Składniki
- 460 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli (= 6 g najlepiej soli morskiej)
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego!
Skomentuj