Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam. Miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami. Mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułeczki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam!
📖 Przepis
Bułki pszenne
Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 ml wody (letnie)
- 110 ml mleka (letnie)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g masła (bardzo miękkie lub roztopione)
- 350 g mąki pszennej
Do posmarowania bułek
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka wody
- mak (sezam lub inne ulubione ziarenka)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce.
- Nagrzać piekarnik do 230 st C. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem.
- Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki, układać na blachę zachowując odstępy między bułkami.
- Bułeczki odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w czasie wyrastania bułki powinny być przykryte folią spożywczą. Folię z jednej strony posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułki.
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać ulubionym dodatkami.
- Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiec przez około 8 minut.
- Bułki po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Skomentuj