Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim zachwycony! Prosząc o kolejną kanapkę powiedział "chleb jest tak dobry, jak ten z lat 80" co uznałam za duży komplement! Pieczywo z tamtych czasów rzeczywiście było dobre, bo przygotowywano je z tego, czego powinno być przygotowane. W późniejszych latach zaczęło się zmieniać to na gorsze, bo przyszła do nas cała masa niepotrzebnej chemii spożywczej, która zniszczyła klasyczne receptury. Zaprzyjaźniony piekarz, który w latach 80 wypiekał podobny chleb do tego z dzisiejszego przepisu, miał każdego ranka niekończące się kolejki.
Dziś pyszny chleb możecie przygotować sami w swoim domu, bo kupić taki jest ciężko. Nie ma wymówek, że nie umiem, że nie mam czasu, przepis jest banalnie prosty i zupełnie nieangażujący. Bazą jest mąka pszenna z dodatkiem mąki żytniej lub orkiszowej, w oryginalnym przepisie jest bardzo duża ilość drożdży. Po próbach okazało się, że zupełnie nie potrzeba ich aż tyle zmniejszyłam wiec ich ilość o połowę. Chleb piekłam już kilka razy i za każdym razem coś dodawałam lub zamieniałam i tak: Można dodać do ciasta jagody goji, lub rodzynki. Panuje również dowolność w zmianie mąk (propozycje podałam w przepisie) chleb w każdej wersji wychodzi fantastyczny! Miąższ jest mięciutki i długo pozostaje świeży, a to dzięki dodatkowi surowego ziemniaka, którego absolutnie pominąć nie można. Niezbędny jest również w tym przepisie ocet balsamiczny lub słodowy, który nadaje smak i przyspiesza procedury fermentacji. Polecam gorąco!
📖 Przepis
Chleb błyskawiczny
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej białej
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej może (to być również mąka orkiszowa)
- 250 ml ciepłej wody
- 175 g startych ziemniaków na bardzo drobnej tartce
- 25 g miękkiego masła (lub olej roślinny)
- 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
- 2 łyżki octu balsamicznego (lub słodowego)
- 2 łyżeczki soli (morskiej (płaskie))
Opcjonalnie
- Do ciasta chlebowego można dodać 2 łyżki jagód goji lub rodzynek
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o bardzo drobnych oczkach - takich jak na placki ziemniaczane. Do miski odmierzyć odpowiednią ilość mąki, sól i drożdże ( suche ) wymieszać.
- W innym naczyniu wlać ciepłą wodę, masło lub olej, ocet balsamiczny i starte ziemniaki z płynem, wymieszać (jeśli używacie świeżych drożdży należy je również dodać do składników mokrych).
- Składniki mokre dodać do suchych,wymieszać ciasto ręką lub przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w końcówkę typu hak, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przerobić ciasto ręka lub mikserem, przykryć folią i ponownie odstawić na 10 minut, procedurę powtórzyć raz jeszcze.
- Przygotować koszyk do wyrastanie chleba, jeśli nie macie takiego można użyć wiklinowego koszyczka do podawanie chleba, należy włożyć do niego ściereczkę kuchenną mocno obsypując ja mąką. Blat podsypać mąką (ciasto jest dość klejące), wyłożyć ciasto, uformować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć chleb do koszyczka - łączeniem do góry, wierzch chleba posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do temperatur 200 st C.
- Przygotować blachę do pieczenia można posypać ją mąką lub wyłożyć na nią papier do pieczenia, następnie wyłożyć z koszyczka wyrośnięty bochenek - odwracając koszyczek "do góry nogami".
- Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu/można wstawić naczynie z woda na dolną półkę, a następnie wstawić chleb. Chleb pieczemy przez 40 do 50 minut. Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
- Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
- Smacznego!
Skomentuj