Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie!
📖 Przepis
Chleb z mąki pełnoziarnistej
Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 120 g zakwasu żytniego
- 220 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto właściwe
- 250 g wody
- 12 g soli
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia rano dodać składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody, wymieszać dokładnie, wystarczy łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 do 6 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie, wymieszać ciasto, przygotować formę smarując ją olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb.
- Piec przez 55 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, studzimy na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Do pieczenia chleba użyłam foremki o wymiarach 24 x 13 cm, pamiętajcie o podglądaniu chleba podczas pieczenia, po około 30 minutach pieczenia chleb zacznie się przyrumieniać, jeśli zauważycie, że przypieka się zbyt mocno, przykryjcie wierzch chleba folią aluminiową.
Skomentuj