Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze "popracował". Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami i wilgotnym miąższem. Idealny do serów i wędlin oraz wszelkiego rodzaju past typu hummus. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb na zakwasie błyskawiczny
Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 60 g zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 2 łyżki cukru
- 10 g soli
- 2 łyżki octu winnego (użyłam balsamicznego z Modeny)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej zwykłej
- ulubione ziarna do posypania chleba
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki
- Mieszać ciasto przez około 8 minut
- Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
- Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy ( ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 23 cm )
- Przykryć ściereczką i zostawić od ponownego wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika spryskać olejem i posypać ulubionymi ziarnami lub po prostu posypać mąką
- Wnętrze piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza 6 - 8 razy lub wrzucić na dno ½ szklanki kostek lodu
- Piec 40 - 45 minut, po około 30 minutach chleb można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił zbyt mocno od góry
- Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
- Smacznego!
Skomentuj