Macie ochotę na domowy chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, bo chleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym lub żaroodpornym garnku z pokrywką co odrobinę przybliża warunki pieczenia w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piekarnik razem z garnkiem należy nagrzać do temperatury 240 st C, wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec. Chleb z szuszonymi pomidorami jest naprawdę pyszny, ta chrupiącą skórką ... mniam! Zamiast suszonych pomidorów możecie dodać czarne oliwki pokrojone w plasterki. Polecam!
📖 Przepis
Chleb z suszonymi pomidorami
🥘 Składniki
- 30 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
- 520 g wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
- 8 połówek suszonych pomidorów
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, wodę, sól i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać, wystarczy łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, piekarnik wraz z naczyniem rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Wyrośnięte ciasto wymieszać, wyjąć nagrzane naczynie i szybko przelać ciasto, naczynie z ciastem wstawić natychmiast do piekarnika, jednocześnie wsypać na dno piekarnika szklankę kostek lodu, chleb piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 10 minut. Następnie przykryć naczynie pokrywką, piec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
- Jeśli chleb zacząłby się bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu chleb wyjąc z piekarnika, a po około 10 - 15 minutach wyjąć chleb z naczynia na kratkę, pozostawić go do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Skomentuj