Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi troszkę ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe - The New York Times, natomiast autorem przepisu jest Jim Lahey właściciel piekarni Sullivan Street. W przepisie nie ma błędu, aby przygotować ciasto potrzeba tylko 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych! Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb z garnka
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej + do podsypania blatu
- 4 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych drożdży)
- 300 g wody
- 8 g soli
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami dodać wodę i szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia się składników (30 sekund wystarczy), miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin. Temperatura pokojowa.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, rozpłaszczyć ręką na spory placek następnie złożyć ciasto na kopertę, którą składamy na pół i znów rozpłaszczamy placek ręką i ponownie składamy, procedurę składania powtarzamy jeszcze raz.
- Ściereczkę kuchenną lub kawałek płótna mocno oprószyć mąką położyć na nią chleb, ściereczkę z chlebem można umieścić w koszyczku do wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
- Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C.
- Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie do niego chleb, przykryjcie pokrywką i natychmiast wstawicie do piekarnika.
- Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb 15 minut do zrumienienia się skórki.
- Upieczony chleb wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć!!!
Skomentuj