Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie jak większość tego typu chlebów potrzebuje czasu! Poza tym, to bardzo łatwy przepis wymaga od nas tylko chwili, aby połączyć składniki. Chleb jest dość ciężki o wilgotnym miąższu, dzięki czemu długo pozostaje świeży. Bardzo dobry z chrupiącą skórką, a nasiona słonecznika nadają mu wyśmienity smak. Polecam!
📖 Przepis
Chleb żytni ze słonecznikiem
Fantastyczny chleb ze słonecznikiem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn:
- 110 g zakwasu żytniego
- 350 g wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
Składniki na ciasto właściwe
- 150 g wody
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 220 g maki pszennej
- 45 g ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- oliwa do wysmarowania formy
- otręby do obsypania foremki
- 1 szklanka kostek lodu
🔪 Instrukcje
- Zaczyn wymieszać wieczorem przed pójściem spać, w misce umieścić wszystkie składniki, krótko wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu.
- Następnego dnia dodać składniki na ciasto właściwe, wymieszać tak, aby składniki się połączyły, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 6 godzin.
- Po tym czasie ciasto przemieszać i przelać do wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy (32 x 14 cm), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 230 st C.
- Przed wstawieniem chleba do pieczenia, wsypać szklankę lodu na dno piekarnika. Chleb piec 20 minut, następnie zmniejszy temperaturę do 210 st C i dopiec przez 30 - 35 minut.
- Po upieczeniu, wyjąć chleb z foremki i wystudzi na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Obserwujcie chleb podczas pieczenia! Po około 30 minutach można przykryć go folią aluminiową, aby się nie przypalił z wierzchu.
Skomentuj