Ciasto drożdżowe - sypane, to szybka wersja i co ważne w zasadzie "bezobsługowa" idealne dla zapracowanych! Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać do miski według kolejności, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, a po powrocie upiec bez oczekiwania na kolejne wyrastanie.
🥘 Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 220 g cukru
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 250 ml oleju słonecznikowego lub 200 g stopionego masła
- 4 średnie jajka roztrzepane
- 640 g mąki pszennej = 4 szklanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego = 16 g
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 100 g rodzynek
- rum do namoczenia rodzynek
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
🔪 Instrukcje
- Rodzynki wsypać do małej miseczki i zalać je rumem lub wodą, odstawić.
- Do dużej miski (ciasto musi mieć miejsce na rośnięcia) według kolejności podanej wyżej umieszczamy składniki. Rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta soli.
- Nie mieszamy! Przykrywamy miskę ze składnikami na ciasto folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką. Dodajemy namoczone rodzynki (osuszone ręcznikiem papierowym).
- Do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto, na wierzchu posypujemy kruszonką.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C (z termoobiegiem) przez 20 minut następnie obniżyłam temperaturę do 160 st C (już bez termoobiegu tylko górna i dolna grzałka)i dopiekłam jeszcze przez 15 minut.
- Jeśli chodzi o temperaturę piekarnika, to każdy piekarnik piecze, inaczej i trzeba go wyczuć , obserwujcie ciasto podczas pieczenia, niezawodnym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto w środku jest upieczone, jest metoda tz. suchego patyczka. Czyli wbijamy patyczek drewniany w środek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone!
- Ciasto przed podaniem wystudzić.
🔄 Zamienniki
Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny.... a następni posypać kruszonką. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę. Jeśli użyjecie jednej formy (tu wiele zależy od jej wielkości) pewnie zajdzie potrzeba wydłużenia czasu pieczenia, może to być nawet 50 minut (czas łączny).
Jak już mogliście przeczytać w komentarzach, spróbowałam zmniejszyć ilość drożdży w przepisie oryginalnym, który ma ich bardzo dużo. Zmniejszyłam ilość o połowę, czyli ze 100g na 50, a olej zastąpiłam stopionym masłem. Ciasto szczególnie polecam w odchudzonej wersji:).
🍰 Drożdżowe wariacje
Puszyste ciasto, idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Ciasto drożdżowe - sypane znika błyskawicznie! Przepis nadesłała jedna z czytelniczek Sprawdzonej Kuchni, dziękuję Ci Madziu, wspaniały przepis! Polecam!
📖 Przepis
Ciasto drożdżowe - sypane
🥘 Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 220 g cukru (1 szklanka)
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 250 ml oleju słonecznikowego (lub 200 g stopionego masła)
- 4 średnie jajka (roztrzepane)
- 640 g mąki pszennej (= 4 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (= 16 g)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 100 g rodzynek
- rum (do namoczenia rodzynek)
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
🔪 Instrukcje
- Rodzynki wsypać do małej miseczki i zalać je rumem lub wodą, odstawić.
- Do dużej miski (ciasto musi mieć miejsce na rośnięcia) według kolejności podanej wyżej umieszczamy składniki. Rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta soli.
- Nie mieszamy! Przykrywamy miskę ze składnikami na ciasto folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto mieszamy na gładką, jednolitą masę, ja mieszałam łyżką. Dodajemy namoczone rodzynki (osuszone ręcznikiem papierowym).
- Do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto, na wierzchu posypujemy kruszonką.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C (z termoobiegiem) przez 20 minut następnie obniżyłam temperaturę do 160 st C (już bez termoobiegu tylko górna i dolna grzałka)i dopiekłam jeszcze przez 15 minut.
- Jeśli chodzi o temperaturę piekarnika, to każdy piekarnik piecze, inaczej i trzeba go wyczuć , obserwujcie ciasto podczas pieczenia, niezawodnym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto w środku jest upieczone, jest metoda tz. suchego patyczka. Czyli wbijamy patyczek drewniany w środek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone!
- Ciasto przed podaniem wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Jeśli użyjecie jednej formy (tu wiele zależy od jej wielkości) pewnie zajdzie potrzeba wydłużenia czasu pieczenia, może to być nawet 50 minut (czas łączny).
Skomentuj