Galaretka z pigwy jest rzadkością w sklepach, ale możemy przygotować ją własnoręcznie w domu, jeśli tylko zakupimy odpowiednią ilość owoców. Najlepszym rozwiązaniem jest posadzenie drzewka we własnym ogródku, jeśli taki oczywiście posiadamy. Tylko przetworzony owoc pigwy nadaje się do jedzenia, surowy jest kwaśny i cierpki i zupełnie nienadający się do spożycia na surowo! Natomiast po obróbce termicznej jest obłędny, aromatyczny i pyszny można przygotować z niego dżemy i marmolady.
🥘 Składniki
- 1 kg pigwy
- woda
- ½ szklanki cukru na każdą szklankę soku
🔪 Instrukcje
- Owoce pigwy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, owoce koniecznie muszą być ze skórką i gniazdami nasiennymi!
- Rozdrobioną pigwę włożyć do garnka, nalać tyle wody, żeby zakryła owoce, gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, owoce powinny się w tym czasie rozgotować.
- Przecedzić/przetrzeć przez sito wyłożone ściereczką lub gęstą gazą, dokładnie wycisnąć, będzie wypływał gęsty klejący syrop/mus, zrobić to najmocniej jak to możliwe.
- Przy pomocy szkalnki odmierzyć uzyskany sok/mus, na każdą szklankę (250 ml) dodać ½ szklanki cukru.
- Garnek z sokiem i odmierzonym cukrem postawić na ogniu, gotować na średnim ogniu około 2 godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji - po godzinie gotowania możemy przeprowadzać "test talerzykowy", czyli należy wylać kroplę gotowanej galaretki na talerzyk poczekać chwilkę - kropla galaretki powinna szybko stężeć, jeśli kropla rozlewa się galaretkę należy gotować dłużej.
- Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję szybko przelewamy galaretkę do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
💡 Rada
Uzyskany sok/mus z pigwy będzie jasny, podczas gotowania z cukrem będzie zmieniał kolor na ciemniejszy - to naturalny proces. Do przygotowywanej galaretki nie należy dosypywać środków żelujących, wystarczy cierpliwość przy jej gotowaniu. Owoce pigwy posiadają największą ilość pektyn wśród owoców! Wystarczy więc odpowiednio długo gotować ją, a na pewno stężeje :).
🍽️ Z czym podać
Pigwa w wersji surowej nadaje się tylko do przygotowania nalewek, przepis na nalewkę znajdziecie tutaj. W Hiszpanii galaretka z pigwy nazywana jest dulce de membrillo i podaje się ją z serami owczymi. Proponuję spróbować również z innymi serami np. kozimi lub pleśniowymi. W naszym kraju galaretkę najczęściej podajemy z deserami i herbatą. Namawiam Was do spróbowania ze świeżą chałką. Smak galaretki jest fenomenalny odrobinę egzotyczny i super pyszny. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji jej spróbować, to koniecznie zróbcie ją tej jesieni!
📖 Przepis
Galaretka z pigwy
🥘 Składniki
- 1 kg pigwy
- woda
- ½ szklanki cukru na każdą szklankę soku
🔪 Instrukcje
- Owoce pigwy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, owoce koniecznie muszą być ze skórką i gniazdami nasiennymi!
- Rozdrobioną pigwę włożyć do garnka, nalać tyle wody, żeby zakryła owoce, gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, owoce powinny się w tym czasie rozgotować.
- Przecedzić/przetrzeć przez sito wyłożone ściereczką lub gęstą gazą, dokładnie wycisnąć, będzie wypływał gęsty klejący syrop/mus, zrobić to najmocniej jak to możliwe.
- Przy pomocy szkalnki odmierzyć uzyskany sok/mus, na każdą szklankę (250 ml) dodać ½ szklanki cukru.
- Garnek z sokiem i odmierzonym cukrem postawić na ogniu, gotować na średnim ogniu około 2 godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji - po godzinie gotowania możemy przeprowadzać "test talerzykowy", czyli należy wylać kroplę gotowanej galaretki na talerzyk poczekać chwilkę - kropla galaretki powinna szybko stężeć, jeśli kropla rozlewa się galaretkę należy gotować dłużej.
- Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję szybko przelewamy galaretkę do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Smacznego!
Skomentuj