Najlepsza grochówka to podobno wojskowa jej wersja, gęsta zawiesista i bardzo aromatyczna, bo gotowana na wędzonce. Kiedyś nie wyobrażałam sobie grochówki innej niż właśnie na wędzonych żeberkach, teraz kiedy mięsa nie jem, gotuję ją na wywarze warzywnym i jest równie dobra. Intensywnie doprawiona majerankiem z pięknie zezłoconą cebulką. Jeśli lubicie klasyczną wersję, na mięsie ugotujcie zupę na wędzonych żeberkach, myślę, że około 700 g w zupełności wystarczy.
🥘 Składniki
- 400 g suchego grochu
- 4 litry wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- ½ małego selera
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 5 średnich ziemniaków
🔪 Instrukcje
- Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
🧂 Dobrze przypraw
Przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie grochówki, jest wcześniej wspomniany majeranek, pięknie pachnie, daje cudowny smak i łagodzi ewentualne problemy gastryczne ;). Grochówka jest zupą bardzo sycącą, a podana z kromką chleba wystarcza za dwudaniowy obiad. Spróbujcie wegetariańskiej wersji, warto ograniczyć codzienne spożywanie mięsa przede wszystkim dla zdrowia. Zupa nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym, spokojnie można przygotować ją tylko na warzywach. Zapewniam, że najważniejszą rolę odgrywają przyprawy i dobry smak!
Jeśli uda się Wam dostać gdzieś wędzoną sól, to koniecznie kupcie odrobinę, ona daje naprawdę obłędny aromat naszym daniom.
📖 Przepis
Grochówka
🥘 Składniki
- 400 g suchego grochu
- 4 litry wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- ½ małego selera
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 5 średnich ziemniaków
🔪 Instrukcje
- Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
- Smacznego!
Skomentuj