Ciasto, które można określić przebojem każdej imprezy! Ciasto jest po prostu boskie! Niebywale delikatny kruchy spód uzyskacie dzięki wcześniejszemu schłodzeniu, a następnie starciu go na tarce do warzywna. Nierówna struktura dodaje lekkości i niezwykłej kruchości ciastu. Na spodzie z kruchego ciasta spoczywa lekka warstwa ptasiego mleczka. Ptasie mleczko przygotowujemy z białek w której lekki zatapiane są pyszne i soczyste maliny. Wszystko to razem daje takiego kopa, takiego smaku, że nie ma chyba osoby, która nie zakochałaby się w tym cieście! Nic więcej nie napiszę, sami musicie wypróbować, a ja dokładam kolejną porcję na talerz i rozkoszuję się jego smakiem :). Jest taki mały problem z tym ciastem, niestety szybko się kończy.
Specjalnie dla tego ciasta mam na zimę zamrożone dwie szufladki malin! Dzięki temu mogę rozkoszować się smakiem lata w środku zimy.
📖 Przepis
Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Składniki na ptasie mleczko:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 laski wanilii (można dodać jeden cukier waniliowy)
- 60 g budyniowego proszku (bez cukru)o smaku wanilii (można użyć zamiast budyniu mąki ziemniaczanej)
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g malin (może być troszke mniej)
- 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
🔪 Instrukcje
- Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Posiekać zimne masło, dodać do suchych składników, żółtka, zagnieść ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt suche i nie chce się skleić, dodać śmietanę. Ciasto można również zagnieść w malakserze.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na przynajmniej 3 godziny do lodówki, aby porządnie stwardniało. Można ciasto przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w zamrażalce.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia 25 x 30 cm. Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60%), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec spód przez 15 minut tak, aby nabrał złotego koloru ale, żeby się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
- Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać ptasie mleczko.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy wyskrobane ziarenka z laski wanilii cały czas miksując, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
- Na wystudzony spód nakładamy ptasie mleczko, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 30 do 35 minut.
- Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zainspirował mnie przepis na stronie MojeWypieki.
Skomentuj