Może i leniwe, ale obiad błyskawiczny! To po pierwsze! Po drugie są pyszne i nie ma problemu z dziećmi typu, mamo"ja tego nie lubię"! Okazuję się raczej, że jest wprost przeciwnie i słychać "ja chce więcej"! Ciasto jest delikatne, miękkie i nie rozpada się podczas gotowania. Po trzecie, robiąc tylko leniwe, każdy może mieć odrobinę inną wersję na talerzu, a to za sprawą dodatków jakich użyjemy. Kluski smakują wyśmienicie ze śmietanką, cukrem i cynamonem, ze śmietaną i np. malinami lub z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem, z przypieczoną bułką tartą na masełku w tym przypadku, wersja na słono i słodko. Możliwości jest nieograniczona ilość, a baza banalnie prosta. Podaję proporcje dla pięcioosobowej rodziny :).
📖 Przepis
Leniwe
🥘 Składniki
- 600 g twarogu
- 3 średnie jajka
- 1¾ szklanki mąki pszennej (+ do podsypania)
- ½ łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
- Do dużej miski włożyć przeciśnięty przez praskę lub dobrze rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, sól i 1 szklankę mąki, dużą łyżką wymieszać na jednolitą masę.
- Dodać ubitą pianę z białek, energicznie wymieszać z ciastem, dodając pozostałą część mąki.
- Posypać blat mąką i uformować z ciasta wałek, odcinać małe zgrabne kawałki.
- W garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżkę soli, na wrzątek wrzucać przygotowane kluski, gotować chwilkę, do momentu wypłynięcia na wierzch.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Skomentuj