Lody, kiedy za oknem góry śniegu? Czemu nie! Fantastyczne, to chyba skromnie powiedziane, one są wyśmienite i choć ilość składników jest minimalna to sukces murowany. Kremowo-aksamitną konsystencję można uzyskać dzięki dodatkowi alkoholu, który sprawia, że lody podczas chłodzenia nie zamarzną na "kość". Na bazie podstawowego przepisu możecie zrobić inne smaki, trzeba tylko pominąć kawę i w zamian dodać inny smak. Choć gorąco zachęcam do przygotowania właśnie lodów caffe latte. Gałka domowych lodów caffe latte będzie idealna do tego, by zrobić kawę Affogato, a z takimi lodami będzie, to najlepsza kawa na świecie.
📖 Przepis
Lody Caffe Latte
Domowe lody o smaku kawy!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 g słodzonego mleka skondensowanego
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki likieru kawowego lub innego alkoholu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać śmietanę i zacząć ubijać na średnich obrotach. Kiedy śmietana zacznie robić się puszysta dodać puszkę mleka i nadal ubijać
- Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać od ubijanej masy. Całość ubijać około 5 minut.
- Masę wylać od plastikowych zamykanych pojemników. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc
- Smacznego!
Inspiracja pochodzi od Nigelli.
Skomentuj