Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe, że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach. Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda.
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny masło powinno być stopione i ostudzone
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
🎂Ciasto
Nie mam pojęcia, jak to się dzieje. Jedno jest pewne z bardzo rzadkiej masy, którą wstawiamy do piekarnika, a po godzinie pieczenia wyjmujemy trójwarstwowe ciasto. Magie ta składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami je upiec i przekonajcie się o tej niesamowitej magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂
📖 Przepis
Magiczne ciasto
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny (masło powinno być stopione i ostudzone)
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Inspiracja z tej strony
Skomentuj