Syrop z młodych pędów sosny jest już Wam dobrze znany, a jego właściwości zdrowotne bardzo cenione. By w pełni wykorzystać pędy sosny, dziś zaproponuję nalewkę z nich. Nalewkę przygotujemy na pędach, które zostaną nam po przygotowaniu syropu. Przepis na nalewkę zaczyna się tak naprawdę od przepisu na syrop z młodych pędów sosny. przeczytacie tam jak zrobić syrop. Kiedy syrop będzie już gotowy, a następnie zlany do butelek, pozostaną Wam pędy sosny, które zawierają jeszcze wiele cennych właściwości. Pędy z odzysku, zalewamy spirytusem i wodą w proporcji 1 : 2, mieszamy i odstawiamy. Alkohol wyciągnie z pędów wiele cennych składników. Gotowa nalewka to aromat i fantastyczny smak!
🥘 Składniki
- pędy sosny które pozostały po zlaniu syropu
- spirytus + przegotowana i ostudzona woda w proporcji 1 : 2
- miód lub cukier
🔪 Instrukcje
- Po zlaniu syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju. Zalewamy spirytusem oraz przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 1:2, płynu powinno być tyle, żeby pędy były całe zanurzone. Zamiast mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %.
- Słój zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 1 tydzień. W tym czasie można kilka razy wstrząsnąć słojem.
- Następnie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru. Musicie sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka :).
- Pamiętajcie, aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się wam odpowiednia. Zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni. Po tym czasie ponownie zróbcie degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem, lub rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody.
- Nalewkę po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek.
- Przy pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.
💊 Walory zdrowotne
Nalewka ma podreperować nasze zdrowie, pamiętajcie więc o ilości spożywanego trunku ;). Nalewka tak jak syrop z pędów sosny jest pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Poza walorami leczniczymi jest bardzo smaczna i aromatyczna! Pamiętajmy, nalewka to specyfik tylko dla dorosłych!!!
🍯 Pędy sosny i inne syropy
📖 Przepis
Nalewka z pędów sosny z odzysku.
🥘 Składniki
- pędy sosny które pozostały po zlaniu syropu
- spirytus + przegotowana i ostudzona woda w proporcji 1 : 2
- miód (lub cukier)
🔪 Instrukcje
- Po zlaniu syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju, zalewamy spirytusem oraz przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 1:2, alkoholu powinno być tyle, żeby pędy były całe zanurzone. Zamiast mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %.
- Słój zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 1 tydzień w tym czasie można kilka razy wstrząsnąć słojem.
- Po tym czasie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru, musicie sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka 🙂
- Pamiętajcie, aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się wam odpowiednia, zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni, po tym czasie ponownie zróbcie degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody.
- Nalewkę po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek.
- Przy pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.
- Smacznego!
Skomentuj