Samosa, pyszne trójkątne pierożki rodem z Indii. Farsz głównie z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim oleju. Podane z zielonym delikatnym sosem ze świeżej mięty lub ostrym sosem z czerwonego curry to fantastyczna przekąska. Pierożki samosa można przygotować także z nadzieniem z jagnięciny i zielonego groszku, cieciorki, grzybów... Możliwości jest wiele. Jeśli chodzi o wielkość pierożków, to zależy do Was, mogą być maleńkie lub naprawdę duże, ja dziś zrobiłam w wersji max, choć zazwyczaj robię maleńkie. Jedne i drugie smakują wyśmienicie. Polecam!
📖 Przepis
Samosa
Wspaniałe kruche pierożki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na farsz
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża ugotowana marchewka
- 1 duża cebula
- ½ puszka soczewicy
- 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
- 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- sól (do smaku)
- ½ łyżeczki papryki chilli
- 1 łyżka czarnuszki
- olej do smażenia
Składniki na ciasto
- 300 g maki pszennej
- 5 łyżek stopionego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
- około ¼ szklanki gorącej wody
Składniki na sos miętowy
- 1 duża garść listków świeżej mięty
- sól (do smaku)
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos z czerwonym curry
- 200 ml gęstego jogurtu
- sól (do smaku)
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- ½ łyżeczki chilli (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
Ciasto
- Kumin zmiażdżyć w moździerzu.
- Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę tyle, aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć, aby odpoczęło.
Farsz
- Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć, aż zacznie wydzielać się intensywny zapach przypraw. Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę.
- Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł. Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
- Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek, z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm wyciąć kółka. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją.
- Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka.
- W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Sos miętowy
- Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.
Czerwony sos curry
- Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać.
Skomentuj