Przyszła jesień, a to najwyższa pora na szarlotkę, soczyste jabłka, orzechy i rozgrzewające przyprawy, to smaki jesieni. Pewnie mieliście już okazję jeść ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, ale czy jedliście z orzechami laskowymi? Jeśli nie, to zapraszam na dzisiejsze ciacho, którego spód przygotowany jest z dodatkiem mielonych orzechów laskowych i aromatycznych piernikowych przypraw.
Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką z miękką bezą, można ją pominąć, a białka zamrozić i wykorzystać do tortu bezowego. Życzę smacznego, a jest czym się zajadać, szarlotka orzechowa jest wspaniała!
📖 Przepis
Szarlotka orzechowa
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g orzechów laskowych
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 230 g zimnego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 1,5 kg obranych jabłek
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- sok z ½ cytryny i otarta skórka z niej
- 4 łyżki cukru trzcinowego (ilość zależy jakich jabłek użyjecie)
Dodatkowo
- 3 białka
- 4 łyżki tartej bułki
- 80 g drobnego cukru
🔪 Instrukcje
- Orzechy zmiksować na drobny piasek, najlepiej zrobić to w malakserze lub młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wszystko wymieszać.
- Zimne masło posiekać na małe kawałki, dodać je wraz z żółtkami do suchych składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażalniku przez około 20 minut.
- Jabłka obrać ze skórki, na tarce do siekania kapusty zetrzeć jabłka na plasterki. Do dużego garnka włożyć jabłka, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier, jabłka dusić bez przykrycia do momentu odparowania soku, pamiętając o mieszaniu ich, po około 15 minutach doprawić cynamonem, dodać rozmieszaną mąkę z odrobiną wody. Jabłka wystudzić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Blaszkę 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wysypać ciastem dno blaszki, ugnieść je, ciasto powinno odrobinkę zachodzić na boki.
- Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, ciasto podpiec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie porcjami dosypywać cukier ciągle ubijając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem.
- Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych.
- Smacznego!
Skomentuj